MenuSchema's


Zoek Artikelen

Zoeken naar:
Mijn ArtikelenResultaat Artikelen[Nieuwe invoer]
Gevonden: 15
<<, -5, <, 2, 3, 4, 5, 6, >, +5, >>
[2009-04-10]
Parra geeft les op schaatsplank[2009-03-10]
De schaatsplank[2008-01-18]
Startprocedure schaatsen langebaan[2008-01-18]
Wedstrijdreglement schaatsen langebaan[2008-01-15]
Slijpen van NorenStartprocedure schaatsen langebaanWat je moet weten over de start als je mee wilt doen aan een schaatswedstrijd langebaan.

De speaker roept de rijders naar de start, waarop zij zich naar de bank bij de start begeven, hun trainingspakken uitdoen en van de hulpstarter een rode of witte band krijgen. Rood is voor de rijder die start in de buitenbaan, wit geldt voor de rijder die start in de binnenbaan.
Bij kwartet starten ontvangt het 2e paar een gele band voor de rijder die start in de binnenbaan en een blauwe band voor de rijder die start in de buitenbaan. (Normaliter zorgen de rijders zelf voor de wedstrijdbandjes, alleen bij grote wedstrijden zorgt de organisatie voor wedstrijdbandjes)

Als de starter constateert, dat de rijders gereed zijn en de baan vrij is, geeft hij het teken dat zij in de wedstrijdbaan kunnen komen. Op een fluitsignaal van de starter moeten de rijders tegelijk naar de start komen. De 2 rijders wachten op circa 5 meter van de startlijn op een teken van de starter. De starter geeft het commando 'Naar de start' (Go to the start), waarop de rijders zich opstellen tussen 2 lijnen, te weten de startlijn en de 0,75 m daarvoor getrokken lijn. Als de schaatser eenmaal op deze plaats staat, moet hij rechtop met beide schaatsen achter de startlijn blijven staan. Hij mag aan de start niet meer van die plaats af komen.
Mocht de schaatsenrijder echter een dringende reden hebben (een losse veter of een andere zwaarwegende klacht), kan hij de starter vragen zijn plaats te mogen verlaten. Als de starter dit toestaat, stuurt hij beide rijders 10 meter terug en begint, nadat het ongemak is verholpen, opnieuw met de startprocedure.

Als beide rijders achter de startlijn rechtop stilstaan, geeft de starter het commando 'klaar' (Ready), waarop zij tegelijk de starthouding moeten aannemen. Wanneer de langzaamste van het tweetal stilstaat, zal de starter na circa 1 seconde het startschot lossen. Als één van beide rijders te langzaam de starthouding aanneemt, moet de starter hem een niet officiële waarschuwing geven en de rijder vertellen of duidelijk maken wat hij fout deed. In dat geval moet de gehele startprocedure worden herhaald. Wacht de rijder opnieuw te lang met het aannemen van de starthouding, óf beweegt hij zich te langzaam, óf gaat hij juist te vroeg weg, dan krijgt hij een officiële waarschuwing en dat betekent een eerste valse start. Bij een tweede valse start (ongeacht de rijder) wordt de rijder die deze valse start veroorzaakt gediskwalificeerd en moet hij de baan verlaten.

Voorbeeld van een start

 

Publicatiedatum: 2008-01-02

Bron:

Advertenties