MenuSchema's


Zoek Artikelen

Zoeken naar:
Mijn ArtikelenResultaat Artikelen[Nieuwe invoer]
Gevonden: 15
<<, -5, <, 1, 2, 3, 4, 5, >, +5, >>
[2009-10-31]
Naar een veiliger bochtbescherming bij schaatsen[2009-04-10]
Parra geeft les op schaatsplank[2009-03-10]
De schaatsplank[2008-01-18]
Startprocedure schaatsen langebaan[2008-01-18]
Wedstrijdreglement schaatsen langebaanSlijpen van NorenOm plezierig te kunnen schaatsen is het van belang dat het materiaal in orde is. Schaatsenrijders zijn over het algemeen zuinig en trots op hun materiaal. Zij beseffen dat goed onderhouden schaatsen de snelheid en de techniek alleen maar bevordert

Zet de hoogterichters vast in het tafelblad.
Draai de 4 grote vleugelmoeren los, zodat de 2 zijpanelen loskomen van het tafelblad.
Plaats nu de schaatsen zodanig tussen de 2 panelen en het tafelblad dat:

  • De onderkant van de messen tegen de hoogterichters aankomt.
  • De voorkant van de messen aan de voorkant buiten de tafel oversteekt.
  • De achterkant van de messen op gelijke hoogte met elkaar zijn.

 

Als hulp hiervoor dienen de lijnen die in de achterkant van de tafel gegraveerd zijn of het achterste randje van de hoogterichter.
Draai nu de 4 grote vleugelmoeren stevig vast, zodat de messen tussen de 2 zijpanelen en het tafelblad geklemd worden en verwijder beide hoogterichters.

! Gebruik slijpstenen die goed schoon zijn. Tijdens het slijpen dient daarom het slijpsel regelmatig van de slijpsteen te worden weggespoeld.

Bij het slijpen begint u met de grove (donkere) kant van de slijpsteen.
Beweeg de steen kruislings over de lengte van de messen met korte diagonale streken. (Steeds wisselen van links naar rechts en weer van rechts naar links).
Probeer de steen over de gehele breedte te gebruiken om te voorkomen dat de steen hol wordt. Druk niet te hard, laat de steen het werk doen.
Houdt de steen haaks op de ijzers; dus niet diagonaal anders zal aan een zijde de steen hoger liggen en zal de ronding eruit geslepen worden.
Blijf slijpen totdat er aan beide zijden een braam ontstaat over de gehele lengte van de messen.
Door een nagel van langs de zijkant van het ijzer naar boven te schuiven kan je voelen of er braampjes zijn Aangezien de voor- en achterpunten op deze manier minder geslepen worden dan het midden gedeelte, moeten de punten even nageslepen worden. Het is belangrijk om het juiste profielronding in de messen te behouden.

Draai halverwege het proces de slijptafel om. Als de schaatsen scherp zijn gaat u met de grove kant van de steen enkele malen op en neer over de messen tot de slijpgroeven allen over de lengte van de messen liggen.
Daarna met de fijne kant van de slijpsteen het gehele programma nog een keer herhalen.
Als u met de fijne kant van de steen slijpt, gebruik dan geen water maar olie. Hierdoor polijst de steen nog beter. Het is echter niet noodzakelijk.
Hierna slijpt u de braam van de zijkanten met een klein afbraamsteentje.
Ga nu afwisselend met de grote fijne steen recht op en neer over de messen en met de kleine steen langs de zijkante totdat de bramen er geheel af zijn.
Controleer of de bramen eraf zijn door je nagel omhoog te bewegen tegen het randje.
Als je nog weerstand ontmoet is de braam er nog niet helemaal af. Eindig altijd met afbramen!!
Men kan de scherpte controleren door met de nagel over de afzethoeken te bewegen. Als er krulletjes van de nagel afschaven, is het mes scherp genoeg.
Zorg dat je de slijptafel markeert met een "voor" en "achter". Op deze manier zitten de schaatsen iedere keer identiek in de tafel. Dit omdat er kleine afwijkingen kunnen voorkomen in de tafel.

Op zich is het slijpen nu klaar, maar wil je je ijzers nog iets beter afwerken bijvoorbeeld vlak voor een wedstrijd, ga je ijzers dan polijsten. Dit doe je dan met een polijststeen.
Met het polijsten duwt men de groefjes, gemaakt door de fijne steen, dicht. Het is voldoende dat je alleen maar rechtdoor slijpt. Let er wel op dat je daarbij je steen toch heel iets gedurende een aantal slagen naar rechts of links beweegt, zodat je geen groef in je steen krijgt.
Je bent klaar met polijsten als je helemaal geen groeven meer in je ijzers ziet en ze heel erg mooi spiegelen. Nogmaals controleren of je nog af moeten bramen; wanneer dit is gebeurd zijn de schaatsen klaar voor gebruik.

 Er zijn meer wegen die naar Rome leiden:

Publicatiedatum: 2008-01-15

Bron: Dik van Leeuwen

Advertenties