MenuSchema's


Zoek Kranten

Zoeken naar:
Mijn KrantenResultaat Kranten[Nieuwe invoer]
Gevonden: 18
<<, -5, <, 1, 2, 3, 4, 5, >, +5, >>
[2009-01-21]
Kemkers wil veiliger bochtkussen.[2009-01-21]
Kemkers: Schaatsers helm op.[2009-01-21]
Complimenten voor Jac Orie.[2009-01-13]
Nederland wil bochtenregel aanpassen[2008-01-16]
Innosportlab luidt nieuw tijdperk in.Kemkers wil veiliger bochtkussen.Beter bochtbeveilging gewenst na val van diverse sprintkanonnen in dit seizoen.

AMSTERDAM - Gerard Kemkers wil een onderzoek naar betere bochtenbeveiliging bij schaatswedstrijden. De coach van TVM zei dat dinsdag naar aanleiding van de zware valpartij van zijn pupil Erben Wennemars. De Zwollenaar ging zaterdag tijdens de eerste 500 meter van de WK sprint in Moskou onderuit.
De Zwollenaar ging zaterdag tijdens de eerste 500 meter van de WK sprint in Moskou onderuit. Wennemars sloeg hard tegen de kussens en stuiterde vervolgens terug op het ijs. Het gevolg was een afgescheurde spier in de liesstreek. Verder liep hij spierkwetsuren rond de buik op. De schaatser is enkele maanden uit de roulatie.

Volgens Kemkers moet er meer aan preventie worden gedaan. In de huidige kussens zit of te veel of te weinig lucht. Eigenlijk zou er iets moeten worden uitgevonden om de eerste klap beter op te vangen. Misschien moeten de kussens een aantal meters met de vallende schaatser meebewegen. Ik vind dat op zijn minst een onderzoek waard.

Ook Wennemars is voorstander van een onderzoek. De luchtkussens in Moskou waren heel hard opgeblazen. Alles wat je erin stopt, komt er net zo hard weer uit. Je wordt teruggeworpen. In Berlijn is het ook misgegaan met de kussens. Daar zijn Jeremy Wotherspoon en Mike Ireland dit seizoen geblesseerd geraakt, in Moskou Kyou-Hyuk Lee en ik. Bijna alle wereldkampioenen van de laatste tien jaar zijn zo de dupe van de kussens.

Ron Mulder van Referee Sportsmarketing, ontwikkelaar van de luchtkussens die ook in Heerenveen worden gebruikt, is het niet eens met de kritiek. Het is de eerste keer in tien jaar tijd dat een schaatser aan een val bij een wedstrijd met deze kussens een zware blessure overhoudt, zegt hij.

In Berlijn bestaat de boarding uit ander materiaal, dat hebben wij niet gemaakt. Aan een val kun je altijd iets overhouden. Minder lucht in de kussens vergroot de veiligheid niet. Het is spijtig voor Erben. Als een Chinees onderuit gaat, hoor je echter niemand. Is het een Nederlander, dan is gelijk iedereen in rep en roer. Ik houd meer van het kijken naar de lange termijn.
 

Publicatiedatum: 2009-01-20

Bron: De Telegraaf

Advertenties