MenuSchema's


Zoek Kranten

Zoeken naar:
Mijn KrantenResultaat Kranten[Nieuwe invoer]
Gevonden: 18
<<, -5, <, 1, 2, 3, 4, 5, >, +5, >>
[2009-01-21]
Kemkers wil veiliger bochtkussen.[2009-01-21]
Kemkers: Schaatsers helm op.[2009-01-21]
Complimenten voor Jac Orie.[2009-01-13]
Nederland wil bochtenregel aanpassen[2008-01-16]
Innosportlab luidt nieuw tijdperk in.Innosportlab luidt nieuw tijdperk in.Met het traditionele startschot begon in Thialf een nieuw tijdperk voor het vaderlandse schaatsen. Na Papendal en de Tongelreep werd dinsdagmiddag het derde Innosportlaboratorium door NOC*NSF-bestuurslid Henk Gemser geopend.

Henk Gemser opende met de woorden: „In de topsport gaat de toekomst nooit snel genoeg. Wat je goed kunt, moet altijd nog beter. Anders word je voorbijgereden.”

Om de concurrentie niet nog wijzer te maken, werden tijdens de presentatie niet alle plannen toegelicht. De komende periode staan in het Innosportlab een viertal onderzoeken centraal:Efficiëntie van beweging; Schaatsoptimalisatie/de beste schaats; Lasertraining; Local Position Management (LPM).

Samengevat wordt er vooral ingezet op optimale trainingsbegeleiding. Met behulp van laser kan de schaatser bijvoorbeeld de ideale lijn volgen of het beste trainingsschema. Dankzij 6 tot 8 lasers langs de baan wordt elke afwijking direct gesignaleerd. Met het LPM-systeem, dat zo’n 200.000 euro kost, krijgt de coach direct een overzicht van de snelheid en de positie. Ook het aantal hartslagen wordt per seconde gemeten.

DSB-coach Jac Orie: „Op de 1500 meter is het erg belangrijk dat je op het juiste moment je topsnelheid bereikt. Rij je te vroeg te snel, dan kom je het laatste rondje niet meer door. Met dit systeem filter je dat moment er zo uit.”

In de hal naast de Friese schaatstempel verduidelijkte Jan-Willem van der Wal, directeur Innosport, de ambities: „Als je veel investeert in nieuw materiaal is de impact tijdelijk. De concurrentie neemt het zo over. Door de trainingen zo optimaal mogelijk te monitoren heb je veel langer profijt.”

Toch kleven er ook nogal wat nadelen aan de innovatiedrang. Regelgeving van de internationale sportfederatie kan alle investeringen in één klap zinloos maken. Ook is het onmogelijk om aan te geven wat de innovaties exact opleveren. Daarom sloeg Orie de spijker op zijn kop met de nuchtere opmerking: „Je kunt nooit alle problemen in het schaatsen oplossen.”

Publicatiedatum: 2008-01-16

Bron: Telegraaf

Advertenties